oaednews

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίαρχος στόχος του υπ. Εργασίας


Την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και της αδήλωτης εργασίας, θέτει ως προτεραιότητες η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος.

«Εθνική ανάγκη» χαρακτήρισε την ανάληψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας ο Γ. Βρούτσης και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Πρόσθεσε δε, ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας συμπεριλαμβάνεται «εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων με επείγουσες και πολυδιάστατες παρεμβάσεις».
Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, ότι η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας η οποία ανήκε στο υπουργείο Υγείας, επανέρχεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη του εξορθολογισμού των επιδομάτων, ώστε να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.
Δεσμεύτηκε επίσης, ότι θα διασφαλιστεί «η απρόσκοπτη καταβολή των παροχών στους νόμιμους δικαιούχους, η αποτελεσματική λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων» καθώς και η είσπραξη των εισφορών «με συνεχείς ελέγχους σε συνδυασμό με τη διαρκή διασταύρωση των στοιχείων».
Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση των επιδομάτων και των κατώτατων συντάξεων» ενώ αναφερόμενος στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σημείωσε, ότι η επέκταση της κάλυψης του επιδόματος για έναν επιπλέον χρόνο αποτελεί προγραμματική δέσμευση, πρόσθεσε όμως, ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή και ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθούν νέοι πόροι».
Θέτοντας το πλαίσιο της επόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι θα τεθεί εκ νέου «το ζήτημα της μετενέργειας, η αποκατάσταση του δικαιικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, η διασφάλιση της ισορροπίας και νομιμότητας στην αγορά εργασίας και το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αποτελεί «εθνικό στόχο», και πρόσθεσε ότι μεταξύ των άμεσων ενεργειών του υπουργείου θα είναι ο ανασχεδιασμός των δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου με στόχο την αύξηση της απορρόφησης των πόρων και ο κατάλληλος σχεδιασμός των προγραμμάτων, ώστε να ωφεληθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Στόχος όλων μας, «είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουν το χαμόγελο και η ελπίδα στην κοινωνία» τόνισε, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, νέος υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Νικολόπουλος χαρακτήρισε «πρώτιστο μέλημα» να «υψωθεί ασπίδα κατά της φτώχιας και της ανεργίας» και συνέχισε λέγοντας ότι η επιτυχία θα προέλθει μέσα από δύο παράγοντες. «Την επιτυχή διαπραγμάτευση για θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, η μετενέργεια και από τον βαθμό κινητοποίησης δράσεων αλλά και κονδυλίων».
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου ο κ. Νικολόπουλος είπε, ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, περιλαμβάνει οκτώ βασικές δράσεις, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση έχει, «το Εθνικό Σύμφωνο για την Απασχόληση των Νέων, που φιλοδοξεί να χτυπήσει την ανεργία των νέων, το πρόγραμμα καταπολέμησης της μαύρης εργασίας με επιδότηση θέσεων για Έλληνες ή νόμιμους μετανάστες ή το πρόγραμμα για την απασχόληση αρχηγών νοικοκυριών».
Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης, στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο «για τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων από ανέργους, που με τη βοήθεια της Εκκλησίας και με πόρους που θα προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα παρέχουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη προς τους απόρους πολίτες ή εκείνους που είναι κάτω από το κατώφλι της φτώχιας».
«Ζούμε ίσως τη χειρότερη περίοδο που πέρασε ο τόπος μετά τον πόλεμο» είπε ο κ. Νικολόπουλος που τόνισε ότι αποτελεί «τιμή για τον ίδιο και πολύ μεγάλη ευθύνη» η θέση που του ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό.
«Δε σας κρύβω πως αισθάνομαι ότι οι πλάτες μου δεν είναι ικανές για να σηκώσουν αυτό το βάρος. Το βάρος εκατομμυρίων Ελλήνων, των Ελλήνων του μόχθου και της σκληρής δουλειάς, των συνταξιούχων, μα πιο πολύ, των περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο ανέργων» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος.
Για εκρηκτική κατάσταση η οποία επικρατεί στον χώρο εργασίας έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, που τόνισε ότι δεν θα πάψει ως μέλος της κυβέρνησης να υπηρετεί την ιδέα της αποκατάστασης του διακαιικού πλαισίου που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που κατέβαλε ως υπηρεσιακός υπουργός και στις παρεμβάσεις που είχαν ως στόχο ρυθμίσεις κατεπείγοντος και σημαντικού ενδιαφέροντος στον χώρο των εργασιακών σχέσεων.
Στο υπουργείο Εργασίας επανέρχεται και η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου