oaednews

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Εργασία στην ΕΕ: Πώς θα βρείτε δουλειά στην Ευρώπη


Κ. ΤΣΑΒΑΛΟΣ  - ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ / ΤΟ ΒΗΜΑ, 31/7/2011
 
Χιλιάδες νέοι στη χώρα μας διερευνούν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης
Εργασία στην ΕΕ: Πώς θα βρείτε δουλειά στην Ευρώπη
 
 Εργαζόμενοι και άνεργοι όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων αλλά κυρίως νέοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς στην Ευρώπη. Απευθύνονται σε ιστοσελίδες διασύνδεσης για γρήγορη και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας. Στην κορυφή των προτιμήσεών τους έχουν το Εures, το δίκτυο συνεργασίας που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζομένους και στους εργοδότες, και την ευρωπαϊκή πύλη Εuropass. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Ως εκ τούτου, η σύνταξη ενός σωστού και πλήρως ενημερωμένου βιογραφικού σημειώματος αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα εξασφαλίσουν στον υποψήφιο τη θέση που θα ικανοποιήσει κατά το δυνατόν τις προσδοκίες του για μια πετυχημένη σταδιοδρομία.

Οι νέοι που επιθυμούν να στείλουν CV σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να συνταχθεί με μοναδικό στόχο την αντικειμενική και πλήρη πληροφόρηση του αποδέκτη για τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου. Η φτωχή ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων του, η φλυαρία και η προσπάθεια για εντυπωσιασμό θα καταστήσουν ένα βιογραφικό σημείωμα εμπόδιο στη διεκδίκηση του επιθυμητού στόχου. Αντίθετα, η εγκυρότητα και η πληρότητα των πληροφοριών θα εξασφαλίσουν την ευκαιρία για μια προσωπική συνάντηση με τον εργοδότη.
Εργασία στην ΕΕ: ΕURΕSη εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
 
Το «Facebook» των... ευρωπαίων ανέργων - Το πρόγραμμα της ΕΕ που απλοποιεί τις διαδικασίες
Εργασία στην ΕΕ: ΕURΕSη εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση
 
 
πύλη ΕURΕS είναι η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα. Πιο απλά, πρόκειται για μια δικτυακή πύλη (eures. europa.eu) την οποία επισκέπτονται τόσο άτομα που αναζητούν εργασία όσο και εργοδότες που προσφέρουν εργασία, προερχόμενοι από όλη την Ευρώπη.

Η διαδικασία είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος δημιουργεί δωρεάν έναν λογαριασμό στο Μy ΕURΕS, την υπηρεσία της πύλης που αφορά εκείνους που αναζητούν εργασία. Εχοντας τον λογαριασμό αυτόν συντάσσει το βιογραφικό του το οποίο και αναρτάται online. Στο βιογραφικό αποκτούν αυτόματα πρόσβαση εργοδότες εγγεγραμμένοι στο ΕURΕS αλλά και σύμβουλοι του ΕURΕS, δουλειά των οποίων είναι να βοηθούν τους εργοδότες στην αναζήτηση των κατάλληλων υποψηφίων. Επιπλέον οι σύμβουλοι παρέχουν και τις απαραίτητες πληροφορίες σε εκείνους που αναζητούν εργασία για πολλά πρακτικά, νομικά και διοικητικά θέματα που μπορεί να προκύψουν.

Ακόμη, το ΕURΕS παρέχει στους ενδιαφερομένους μια βάση δεδομένων για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην οποία περιέχονται λεπτομέρειες για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η εύρεση κατοικίας ή σχολείου, η φορολογία, το κόστος διαβίωσης, η υγεία, η κοινωνική νομοθεσία, η σύγκριση των προσόντων, καθώς και στοιχεία για τις τρέχουσες τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ανά χώρα, περιφέρεια και τομέα δραστηριότητας. Για να διευκολύνονται οι διαδικασίες ακόμη περισσότερο η ΕΕ σε συνεργασία με τη ΕURΕS οργανώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες Ημέρες Εργασίας σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Η σημαντικότερη είναι η ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας των Βρυξελλών, που εφέτος γίνεται την 1η Οκτωβρίου.

Την ημέρα αυτή στις Βρυξέλλες οργανώνεται μια έκθεση με απώτερο σκοπό την εύρεση εργασίας από όλη και σε όλη την Ευρώπη.

Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες ΜΟΝΟ εφόσον έχουν κενές θέσεις και ψάχνουν εργαζομένους να αναλάβουν άμεσα ή σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν στο site της έκθεσης (jobdays.eu).

Το μόνο που χρειάζεται από εκεί και πέρα είναι να φέρουν μαζί τους αρκετά αντίτυπα του βιογραφικού τους. Οι εργοδότες συμφωνούν να συνομιλήσουν με υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ψάχνουν. Οι υποψήφιοι μάλιστα περνούν εκεί την πρώτη τους συνέντευξη.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Εργασίας προσελκύει ετησίως περισσότερους από 10.000 ενδιαφερομένους και έχει αποδειχθεί ως τώρα σημαντικά αποτελεσματική.
 
Ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας στην ΕΕ
http://europa.eu/epso:
Δικτυακός τόπος προσλήψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πληροφορίες για ευκαιρίες σταδιοδρομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
www.workpermit.com:
Θα βρείτε οδηγούς μετανάστευσης, υπηρεσίες αδειών εργασίας, υποδείγματα CV και άλλα σχετικά θέματα.
http://ec.europa.eu/youreurope:
Οδηγός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οποίος σας δίνει απαντήσεις σε πρακτικές ερωτήσεις για εργασία σε κάποια άλλη χώρα.
www.labourmobility.com:
Πρακτικές συμβουλές, οδηγοί, εργαλεία και τεστ για να ελέγξετε το επίπεδο των δεξιοτήτων σας για εκπατρισμό.

www.coe.int/Τ/Ε/Ηuman-Resourc
es/jobs:
Ευκαιρίες απασχόλησης σε διεθνείς οργανισμούς.
http://ec.europa.eu/eures/index.jsp:
Πληροφορίες σχετικά με την ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό και τις συνθήκες διαβίωσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
www.anyworkanywhere.com:
Αγγελίες για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
www.idealist.org:
Θέσεις εργασίας στον μη κερδοσκοπικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών σε όλον τον κόσμο.
www.eurobrussels.com:
Ο ιστότοπος μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε εργασία στις Βρυξέλλες, σε θεσμικά όργανα της ΕΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.
www.labourmobility.com:
Οδηγοί χωρών για πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τη νοοτροπία διαχείρισης και το «κυνήγι» της εργασίας σε περισσότερες από 40 χώρες.
www.jobpilot.com:
Ερευνήστε την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας στο Διαδίκτυο.
www.jobsabroad.com:
Αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για ανοικτές θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο.
www.monster.com:
Μηχανή αναζήτησης για θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.
www.iagora.com:
Θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση κατανεμημένες ανά περιοχή, κλάδο και ειδικότητα.

www.coe.int/Τ/Ε/Ηuman-Resources
/jobs:
Θέσεις εργασίας σε ένα ευρύ φάσμα διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Ιστότοποι για εργασία στην Κύπρο 
www.mcw.gov.cy
www.pio.gov.cy
www.careerjet.com.cy
www.karierakypros.com
www.cyprusrecruiter.com
www.olx.com.cy
www.jobincyprus.com
www.careercy.com
www.jobs.justlanded.com/el/Cyprus
Εργασία στην ΕΕ: Εuropass, το βιογραφικό σημείωμα
 
Απλές οδηγίες για να συντάξετε το CV - Πάνω από 35.000 ελληνικά βιογραφικά στην Ευρώπη
 
Εργασία στην ΕΕ: Εuropass, το βιογραφικό σημείωμα
 
 Την πρόθεσή του να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό εκφράζει ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός νέων της χώρας μας. Το πρώτο πεντάμηνο του 2011 στάλθηκαν μόνο μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Εuropass 35.349 ευρωπαϊκά βιογραφικά, υπερβαίνοντας τον αντίστοιχο αριθμό του 2009. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πύλη, ως τις αρχές Ιουνίου του 2011 ο αριθμός των Ελλήνων που συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό (35.349 άτομα) ξεπέρασε τον αριθμό που αντιστοιχούσε για ολόκληρο το 2009 (32.267 βιογραφικά) και αναμένεται πολύ σύντομα να υπερκεράσει και αυτόν του 2010 (46.432 άτομα).

Ο μεγαλύτερος αριθμός συμπλήρωσης βιογραφικών προέρχεται από τις ηλικίες 26 ως 30 ετών (12.629 άτομα), όταν δηλαδή οι νέοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και διεκδικούν είσοδο στην αγορά εργασίας με μικρή εργασιακή εμπειρία. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία η Ελλάδα κατατάσσεται σε απόλυτους αριθμούς στην 7η θέση στην ΕΕ αφήνοντας πίσω χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό όπως η Πολωνία (9.612), το Ηνωμένο Βασίλειο (9.379) και η Γαλλία (7.936).

Το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα Εuropass, το οποίο παρέχει μια σαφή εικόνα των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του υποψηφίου, ανεξαρτήτως της ευρωπαϊκής χώρας από την οποία προ έρχεται, είναι το βασικό εργαλείο για την είσοδό σας στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Για να έχετε ανταπόκριση προσαρμόστε το βιογραφικό στο προφίλ της θέσης που σας ενδιαφέρει, δηλαδή δώστε έμφαση σε συγκεκριμένα προσόντα, δεξιότητες, κατάρτιση ή εμπειρία σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση που έχετε επιλέξει. Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι το βιογραφικό πρέπει να έχει απαραίτητα ορισμένα χαρακτηριστικά για να έχει καλύτερη τύχη. Αυτά είναι:
Αντικειμενικότητα και περιεκτικότητα
Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε είναι αντικειμενικές, ακριβείς και σχετικές με το αντικείμενο της θέσης. Παράλληλα προσθέστε και προσωπικές σας εμπειρίες ή πτυχές του χαρακτήρα σας που μπορούν να προσθέσουν αξία στο βιογραφικό σημείωμα, όπως παλαιότερες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας, πρακτική άσκηση, τυχόν εθελοντική εργασία ή εργασία κατά τις διακοπές.
Απλότητα και σαφήνεια
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων κατά κανόνα διαβάζουν επιγραμματικά τα βιογραφικά για λίγα μόλις δευτερόλεπτα προτού επιλέξουν τους υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συντάξετε ένα βιογραφικό φιλικό προς τον αναγνώστη χρησιμοποιώντας σύντομες προτάσεις, θετική γλώσσα και, όπου ενδείκνυται, τεχνικούς όρους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφεύγονται περιττές και επαναλαμβανόμενες πληροφορίες. Προσπαθήστε να περιορίσετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε μέγιστη έκταση δύο σελίδων.
Προσόντα και επιτεύγματα
Δώστε έμφαση σε παλαιότερες αρμοδιότητές σας που σχετίζονται με τη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει χρησιμοποιώντας ρήματα που δηλώνουν «ενέργεια», φροντίζοντας να παρουσιάζετε κάθε φορά τη σχέση αιτίας- αποτελέσματος όταν περιγράφετε τα επιτεύγματά σας. Επίσης δώστε έμφαση στα ακαδημαϊκά σας προσόντα, ιδίως αν έχετε περιορισμένη ή καθόλου επαγγελματική εμπειρία.
Συστάσεις
Σε πολλές χώρες η συνήθης πρακτική είναι η προσκόμιση συστάσεων, δηλαδή τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων εκείνων που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες στον εργοδότη για τον υποψήφιο. Να ελέγχετε πάντοτε προσεκτικά τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των ατόμων που παρέχουν τις συστάσεις.

ΤΣΑΒΑΛΟΣ Κ. - ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου