Η Ελλάδα έχασε συνολικά 1.000.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων και θα χρειαστούν 25 χρόνια για την επανάκτησή τους αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Πάνω από τις μισές προέρχονται από τρεις κλάδους - τις κατασκευές, το λιανεμπόριο/χονδρεμπόριο και τη μεταποίηση -, ενώ ολόκληροι τομείς όπως το real estate πρακτικά αφανίστηκαν. Μεγάλοι χαμένοι ήταν οι νέοι που καταλαμβάνουν τη μεγάλη πλειονότητα των 200.000 Ελλήνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.
Τα συμπεράσματα αυτά αποτυπώνονται σε μελέτη της Endeavor Greece, παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την Κοινωφελή Δράση που ξεκινά σήμερα.
Οπως σημειώνεται στη μελέτη, με τον σημερινό ρυθμό και το μείγμα δημιουργίας επιχειρήσεων (περίπου 40.000 κάθε χρόνο, με μόνο 10% να επικεντρώνονται σε κλάδους προστιθέμενης αξίας και μόνο 1% να επιδεικνύει σημαντική ανάπτυξη), η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 χρόνια για να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι νέοι στην Ελλάδα επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την αύξηση της ανεργίας, με περισσότερες από μισό εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας. Παρ' όλα αυτά, μόνο το μισό ποσοστό της ανεργίας οφείλεται στην οικονομική επιβράδυνση και την ύφεση. Το υπόλοιπο προέρχεται από το παραδοσιακό μειονέκτημα των νέων που βρίσκονται «εκτός αγοράς», το οποίο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ολόκληροι κλάδοι κατήργησαν θέσεις εργασίας για νέους, παρότι διατήρησαν ή ακόμη και αύξησαν τις θέσεις εργασίας των μεγαλύτερων ηλικιών. Αυτοί οι κλάδοι περιλαμβάνουν τομείς όπως η αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα, αλλά και τα περισσότερα επαγγέλματα - πρότυπα: γιατροί, δικηγόροι, τραπεζικοί και λογιστές. Το παραδοσιακό όνειρο της ελληνικής οικογένειας κλονίζεται, αν και παραμένει ακόμη ισχυρό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πάνω από 200.000 Ελληνες, εκ των οποίων οι περισσότεροι νέοι και με προσόντα, έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό. Το ελληνικό ταλέντο κινείται κυρίως εντός της Ευρώπης, πρωταρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου