Με δύο υπογραφές, σε κάθε μία από τις εννέα κοινές υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν την κατάργηση 1.929 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, ένα πλήθος υπαλλήλων εισήλθε στον «προθάλαμο» της απομάκρυνσης από το Δημόσιο.
Την «εύκολη» λύση βρήκε το υπουργείο Οικονομικών, καταργώντας 595 οργανικές και προσωρινές θέσεις ΥΕ καθαριστριών. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (27/08) εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστήριξαν πως «η επιλογή της κατάργησης του συγκεκριμένου κλάδου έγινε επειδή διεκδικείται από οικονομικά συμφέροντα».
Δομές αναγκαίες για τη δεδομένη οικονομική και κοινωνική συγκυρία «αδειάζουν» από προσωπικό, έπειτα από την επιλογή του υπουργείου Εργασίας να εντάξει σε διαθεσιμότητα 558 υπαλλήλους εποπτευόμενων φορέων τους μεταξύ άλλων. Στον ΟΑΕΔ καταργούνται 251 θέσεις, στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ 180, στον ΟΑΕΕ 69, στο ΕΤΕΑ 29 και στον ΟΓΑ 19.
Υποβάθμιση υπηρεσιών
Στην τελευταία περίπτωση, είχε προηγηθεί πρόσφατη ενίσχυση του προσωπικού με 65 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων. Καθυστέρηση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκτιμάται ως άμεσο επακόλουθο της διαθεσιμότητας, τη στιγμή που εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία φοβούνται την ένταξη πολλών συναδέλφων τους και στην επόμενη φάση «κινητικότητας».
Στο υπουργείο Πολιτισμού καταργούνται συνολικά 200 θέσεις. Μεταξύ των «διαθέσιμων» βρίσκονται αρκετοί υπάλληλοι τεχνικής εκπαίδευσης. Εκτός βρίσκονται δακτυλογράφοι, γραφίστες, μεταφραστές, φύλακες κ.ά. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «προσέφερε» στο κυβερνητικό πρόγραμμα 120 υπαλλήλους, στην πλειονότητά τους επιπέδου ΔΕ και ΥΕ, από την κεντρική υπηρεσία του, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ.
Εκατό υπάλληλοι, πλήθους ειδικοτήτων, επιπέδου πανεπιστημιακής έως υποχρεωτικής εκπαίδευσης μπήκαν σε διαθεσιμότητα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Υποδομών καταργεί 98 θέσεις αποκλειστικά από υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εργων. Αλλη μια περίπτωση όπου δημόσιες υπηρεσίες εκτιμάται πως θα πέσουν στα χέρια ιδιωτών, σύμφωνα με εκπροσώπους εργαζομένων.
Στο υπουργείο Τουρισμού καταργήθηκαν συνολικά 138 θέσεις, 98 από τον ΕΟΤ και 40 από την κεντρική υπηρεσία. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα αμφιλεγόμενη έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η οποία εμφάνιζε τους υπαλλήλους του ΕΟΤ ως κοπανατζήδες. Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως η έκθεση δεν ανταποκρινόταν σε πραγματικά στοιχεία.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται θέσεις που αφορούν κυρίως διοικητικούς και υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, υποβαθμίζονται υπηρεσίες που αφορούν κρατικά έσοδα. Το σύνολο των «διαθέσιμων» συμπληρώνουν 20 υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κατάργησης των ανωτέρω θέσεων, σε έγγραφη απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τη βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., Μαρίνα Χρυσοβελώνη, προέκυψε πως ο αριθμός των «μετακλητών» συνεργατών των βουλευτών αυξήθηκε κατά 165 υπαλλήλους μετά τον ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, βάσει των επίσημων στοιχείων της ηλεκτρονικής εφαρμογής apografi.gov.gr κατά την 9η Σεπτεμβρίου 2013, ο αριθμός των μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου με τον χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης ως «μετακλητοί» ανέρχεται σε 1.745 (1.197 υπάλληλοι και 548 επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών).
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ!! ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ (ΜΑΣ) ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ!! ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ!! ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ?
ΑπάντησηΔιαγραφή