Εκτός από την κρίση χρέους υπάρχει και η κρίση της ανεργίας...
Σε έκθεση που κατάρτισαν ο ΟΟΣΑ με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με αφορμή τη σύνοδο του G20, επισημαίνεται ότι οι ρυθμοί αύξησης στην αγορά εργασίας δεν επαρκούν για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα 20 εκατ. θέσεων εργασίας που προκάλεσε η ύφεση εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Με προβλεπόμενη αύξηση της απασχόλησης κατά 0,8% μέχρι τα τέλη του 2012, θα προστεθούν άλλα 20 εκατομμύρια άνεργοι στα ήδη 40 εκατ. ανέργους που υπάρχουν στο σύνολο των χωρών του G20, επισημαίνει η έκθεση.
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στο G20 παρουσιάζει η Νότιος Αφρική με 25,7% και ακολουθεί η Ισπανία με 21,2%. Στις ΗΠΑ η ανεργία βρίσκεται στο 9,1%, με τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι να χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας «εθνική κρίση».
«Εχουμε ανεργία κοντά στο 10% για αρκετά χρόνια τώρα και από τους ανθρώπους που είναι άνεργοι το 45% είναι άνεργοι για περισσότερο από έξι μήνες» ανέφερε ο Μπερνάνκι σε πρόσφατη ομιλία του.
Στην ευρωζώνη καλά από πλευράς ανεργίας δείχνει να πηγαίνει μόνο η Γερμανία, με ποσοστό 6,9% το οποίο είναι το χαμηλότερο από την εποχή της γερμανικής ενοποίησης στις αρχές της δεκαετίας του '90.
Τη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας καταγράφει ο βιομηχανικός κλάδος. Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ε.Ε. στο σύνολό τους παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 5% στην απασχόληση όσον αφορά τη βιομηχανία.
Πολύ μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων. Το πρώτο τρίμηνο του 2011, το ένα τρίτο και περισσότερο των ανέργων ήταν χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο. Στη Γαλλία το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ανέρχεται στο 40,5%, στη Γερμανία στο 47,3%, στην Ιταλία στο 50%, στην Ιαπωνία στο 50,2%, στη Νότιο Αφρική στο 68,3% και στην Ισπανία στο 40,5%.
Οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Σε όλες τις χώρες του G20 η ανεργία στους νέους έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Ισπανία, όπου η ανεργία στους νέους ανέρχεται στο 45%, ενώ στη Νότιο Αφρική ξεπερνά το 50%.
Οπως δήλωσε και ο υπεύθυνος για θέματα απασχόλησης του ΟΟΣΑ Στέφανο Σκαρπέτα, κατά την παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση κατά την οποία οι κοινωνικές εντάσεις θα αυξηθούν. Είναι ένα ζήτημα για το G20, καθώς η αύξηση των κοινωνικών εντάσεων στη μια χώρα θα έχει επιπτώσεις στην άλλη».
FORUM O.Α.Ε.Δ στην θεσσαλονίκη με νεες θέσεις εργασίας και πόλλες χρήσιμες συμβουλές. http://forum.oaed.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήante geia san ayto to forum ths athnas opy katatethikan leei 4500 viografika!! shmantiki diapistwsh apo kikilia !! sta mhtrwa toy oaed exoyme ekatontades xiliades viografika, ti na leei ayto;
ΑπάντησηΔιαγραφήδηλαδή τι θα πάθουμε οι άνεργοι αν γίνει στάση πληρωμών? άντε να πιάσουμε πάτο μήπως και αρχίσουμε να ανεβαίνουμε σιγά σιγά
ΑπάντησηΔιαγραφή