Είναι ολοφάνερη η κρισιμότητα της οικονομικής συγκυρίας και της μείζονος κοινωνικής επίπτωσης της ανεργίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κοινωνική συνοχή στη χώρα μας.
Το τρέχον έτος πάνω από 1.700.000 συμπολίτες μας είτε βρίσκονται είτε θα βρεθούν κάτω από την κάλυψη των προγραμμάτων, των δράσεων και των παροχών του ΟΑΕΔ, με ένα συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Σήμερα πάνω από 350.000 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είναι ενταγμένα σε προγράμματα διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και περίπου 14.000 νέοι ήδη φοιτούν στις σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης του οργανισμού.
Παράλληλα, στα μέτρα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των ανέργων και των εργαζομένων - επιδόματα ανεργίας, προγράμματα πλησίον της σύνταξης, κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των μακροχρόνια ανέργων, παροχές οικογένειας και μητρότητας - εντάσσονται περίπου 1.200.000 άτομα.
Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα ο ΟΑΕΔ έχει ενεργοποιήσει και υλοποιεί 30 επιμέρους δράσεις ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, προϋπολογισμού πάνω από 2,7 δισ. ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι με την ολοκλήρωσή τους θα αγγίξουν τις 800.000 άτομα.
Με πέντε νέα προγράμματα που ενεργοποιούνται σταδιακά εντός του 2011, αναμένεται να επωφεληθούν επιπλέον 100.000 άνεργοι, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης την τρέχουσα διετία.
Είναι ευνόητο ότι στη σημερινή συγκυρία οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές μπορούν να παίξουν ένα συμπληρωματικό, κυρίως αμυντικό ρόλο, αλλά όχι μόνο. Οι αριθμοί λένε ότι από τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες του ΟΑΕΔ εκτιμάται ότι έχει συγκρατηθεί η ανεργία τουλάχιστον κατά 3 μονάδες. Αλλά, οι δυνατότητες και οι πόροι που διαθέτει η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερες.
- Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, από τη μια πλευρά, πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συγκράτηση της απασχόλησης και όπου είναι δυνατόν την αύξησή της.
Τα κίνητρα που παρέχονται μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είναι γενναία και πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο.
Οι εργοδότες κυρίως αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στους «πειρασμούς» της αδήλωτης ανασφάλιστης εργασίας, αυτής της εργασιακής «γάγγραινας».
- Το γενικότερο «σύστημα» της κρατικής διοίκησης, από την άλλη μεριά, ακόμη υποφέρει από τις παθογένειες του κατακερματισμού των πόρων και των αρμοδιοτήτων, των καθυστερήσεων και των ρυθμών παραγωγής απτού έργου που διέπονται από τη γραφειοκρατική αδράνεια.
Χρειάζονται άλλες ταχύτητες, σύντομες διαδικασίες, δυνατότητα για ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών από όσους μπορούν, επιτάχυνση παραγωγής απτού έργου και κυρίως η αίσθηση του κατεπείγοντος σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι καθόλου περιττό, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι η πιο «αποτελεσματική» πολιτική απασχόλησης τις τελευταίες δεκαετίες, με την έννοια μιας συστηματικής διαδικασίας οργανωμένης από το κράτος, ήταν οι άμεσοι και έμμεσοι τρόποι απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.
Τα ζητούμενα είναι: σχέδιο προτεραιοτήτων, ταχεία αποκρατικοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας, αξιοπιστία και διαφάνεια θεσμών και χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που με τη σειρά της προϋποθέτει τη μείωση του δημόσιου χρέους. Για να μην επιστρέψουμε στις εποχές όπου 4% και 5% ετήσια «ανάπτυξη» συμπορευόταν με 11% και 12% ανεργία.
Δεν πρέπει, παράλληλα, να αγνοήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές εκείνες που έχουμε ήδη δρομολογήσει και οι οποίες θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα τόσο στην εξυπηρέτηση, στην καθημερινότητα του πολίτη όσο και στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ίδιου του Οργανισμού.
Σήμερα μια σειρά από διαδικασίες μπορούν να γίνουν αποκλειστικά μέσω internet, για παράδειγμα η αίτηση, ο έλεγχος και η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.
Αυτό είναι και το «κλειδί» για τη μείωση των αναγκών σε προσωπικό «πρώτης γραμμής»αλλά και για την καταπολέμηση μιας ευρείας κλίμακας πρακτικών εξαπάτησης και του αποκλεισμού των μη δικαιούχων από τις παροχές που δικαιούνται να έχουν όσοι πράγματι τις έχουν ανάγκη.
Πηγή: "Η"...18.4.2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου