Το ν/σ για Δημόσια Διοίκηση, "διαθέσιμους" & αδιόριστους ΑΣΕΠ

Τους τρεις άξονες του πρώτου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, παρουσίασε, σήμερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση, άμεσα και «σε γενικότερο προγραμματισμό με την Κυβέρνηση και λοιπά νομοσχέδια, που αναμένονται να κατατεθούν, εξίσου» όπως τόνισε ο αν. Υπουργός, με πιθανότερη χρονική τοποθέτηση, το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την αρχή της ερχόμενης, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι 3 άξονες του νομοσχεδίου

1. Ώριμες δημοκρατικές αλλαγές (Σχέση Δημόσιας Διοίκησης με την κοινωνία και την δημοκρατία στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης)
- Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, ως μέτρο αντιμετώπισης των απεργιών. 
- Δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου και δημοκρατικότερου τρόπου, για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο. «Μετά το 2005 ουσιαστικά δεν υπάρχουν Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο» τόνισε ο αν. Υπουργός, κατά την παρουσίαση της σχετικής πρόβλεψης.
2. Μέτρα εκδημοκρατισμού και εξορθολογισμού στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης
- Τροποποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου, με την επαναφορά του τεκμηρίου της αθωότητας και την αντικατάσταση της υποχρεωτικής αργίας με την δυνητική και ότι η συνδικαλιστική δράση δεν θα συνιστά «ανάρμοστη συμπεριφορά με την έννοια του Πειθαρχικού Δικαίου» όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κατρούγκαλος.
- Μετατροπή των θέσεων ΙΔΑΧ σε θέσεις μόνιμου προσωπικού. [Όλες οι λεπτομέρειες εδώ]