Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο μορφωμένος, φοβισμένος κύριος που προσπερνάμε κάθε μέρα



Είναι άντρας, σε παραγωγική ηλικία, με μεσαία, ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση. Νιώθει φόβο, ανασφάλεια, απαισιοδοξία, ταυτόχρονα όμως κάνει όνειρα για το μέλλον και πιστεύει ότι η κατάστασή του μπορεί να αλλάξει.

Εξετάζεται η αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα

«Η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών συνθηκών της χώρας», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Στο 24,8 % η ανεργία το γ΄τρίμηνο -Αρνητικό ρεκόρ 15ετίας


Στο νέο ρεκόρ του 24,8% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το τρίτο τρίμηνο του 2012, από 23,6% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο και 17,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει πως οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.230.918, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 40,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Πολεμώντας την ανεργία

Οι δυσμενείς στατιστικές οδηγούν στην ανάγκη ριζικής ευρωπαϊκής λύσης

Του Σάββα Γ. Ρομπόλη

 
Η ανεργία δεν είναι πλέον το νεοπλασματικό χαρακτηριστικό των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ισπανία 26,2%, Ελλάδα 25,4%, Ιταλία 11%), δεδομένου ότι η περιστολή για τρία διαδοχικά τρίμηνα της οικονομίας της ευρωζώνης οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας και στα δεκαεπτά κράτη-μέλη, στα επίπεδα του 11,7% (18,7 εκατ. άνεργοι, Οκτώβριος 2012, Eurostat).