oaednews

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Έλληνες-σκλάβοι σε εργοστάσιο στην Τσεχία: Άλλα μας έλεγαν ....

Σε μια απίστευτη αποκάλυψη περνά το «Πρώτο Θέμα» αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν εκατοντάδες Έλληνες στην Τσεχία, παραμένοντας εγκλωβισμένοι να εργάζονται για ένα ξεροκόμματο σε εργοστάσια στο προάστιο της Πράγας Καντάν, εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, όπως η Audi, η Rolls Royce, η Toyota και η BMW.

Συγκεκριμένα, αγγελία που κυκλοφορεί χορηγούμενη στο Facebook από το τσέχικο γραφείο ευρέσεως εργασίας «Zoilife», που στην Ελλάδα έχει παράρτημα στο Περιστέρι. Τάζει καθαρό μηνιαίο μισθό από 800 έως 1.200 ευρώ και δείχνει εικόνες αξιοπρεπέστατες από διαμέρισμα στο οποίο διαμένουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια.
Εντέλει, όπως καταγγέλλουν στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι Βαρυθυμιάδης και Γιάννης Κωνσταντινίδης που ταξίδεψαν οδικώς στο Καντάν, ένα ταξίδι που κράτησε 40 ολόκληρες ώρες, οι Έλληνες πέφτουν θύματα εξαπάτησης.
«Μας είπαν στο γραφείο που απευθυνθήκαμε ότι ο βασικός μισθός στα εργοστάσια είναι 800 ευρώ καθαρά και πως με τις υπερωρίες θα μπορούσε να φτάσει και τα 1.300 ευρώ. Με αυτή την προοπτική αποφάσισα να τα αφήσω όλα πίσω και να ξενιτευτώ», προσθέτει ο Νίκος Βαρυθυμιάδης, πρώην αρτοποιός από το Λαύριο.
 Και συνεχίζει: «Όταν φτάσαμε όμως στο Καντάν έπειτα από ένα απίστευτα κουραστικό ταξίδι που διήρκησε περίπου 40 ώρες, οι άνθρωποι του εργοστασίου μας έβαλαν να υπογράψουμε ένα άλλο προσύμφωνο εργασίας που ανέφερε ότι ο βασικός μισθός είναι 17,000 τσέχικες κορώνες (μεικτά) που σημαίνει 669,00 ευρώ (μεικτά), περίπου 540,00 ευρώ στα καθαρά, χωρίς όμως να υπάρχουν υπερωρίες, λέγοντας μας ότι ανάλογα με τις απόδοση μας θα μας δίνουν μπόνους σε "μαύρα"».

Όμως οι εκπλήξεις δεν τελείωσαν εκεί για τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας. Όπως αναφέρει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, «εκτός του ότι μας κορόιδεψαν με τα λεφτά, πάθαμε σοκ όταν μας έδειξαν πού θα μέναμε. Καμία σχέση με τις φωτογραφίες που υπάρχουν στο site του γραφείου, όπου παρουσιάζουν μοντέρνους ξενώνες που παρέχουν όλα τα κομφόρ. Εμάς μας έδωσαν ένα χαρτάκι στο χέρι με τον αριθμό ενός δωματίου σε ένα hostel της κακιάς ώρας για να μείνουμε μαζί με Πακιστανούς και Βιετναμέζους εργάτες».
Το μεσημέρι της Παρασκευής, 19 Ιανουαρίου, οι συμπατριώτες μας που αποφάσισαν να μην υπογράψουν το προσύμφωνο εργασίας και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, πήγαν στο γραφείο ευρέσεως εργασίας που εδρεύει στο Περιστέρι για να διαμαρτυρηθούν στους υπεύθυνους, ζητώντας  για πολλοστή φορά να τους επιστραφούν τα χρήματα που είχαν δώσει για το ταξίδι τους στη Τσεχία.
Ο ένας και μοναδικός υπάλληλος που υπήρχε εκείνη τη στιγμή στα γραφεία προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας τους ότι ο Τσέχος ιδιοκτήτης της εταιρείας θα βρίσκεται στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα καλώντας τους να συναντηθούν όλοι μαζί για να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. Προσπάθησε μάλιστα να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο μαζί του, χωρίς όμως  αυτό να καταστεί δυνατό.
Προφανώς, και οι δικαιολογίες του δεν φάνηκαν να τους πείθουν. «Αυτό μας είπαν και την περασμένη βδομάδα. Μας δουλεύουν κανονικά» είπαν  αποχωρώντας από τα γραφεία, δηλώνοντας ωστόσο αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα χρήματα τους καθώς θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα οργανωμένης απάτης.
«Εκεί πάνω συναντήσαμε ανθρώπους 50-55 χρονών που δεν έχουν ούτε τα λεφτά να γυρίσουν πίσω και μένουν αναγκαστικά για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτοί μάλιστα μας προέτρεψαν να μην υπογράψουμε λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι θα κάναμε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μας. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι» καταλήγουν. 
 athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου