oaednews

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Οι εργαζόμενοι στο Hot-spot ζητούν ανανέωση των συμβάσεων τους

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας έξω από το Χοτ-σποτ. Η επιτροπή διεκδίκησε την ανανέωση των συμβάσεων, κάτι που ο συντονιστής της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο «Ε», δεν το θεωρεί εφικτό -εκτός ίσως μιας δίμηνης παράτασης και μέχρι να υπάρξουν νέες προκηρύξεις.
Τη στήριξη τους και την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με αντιπροσωπείες τους: το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Λέσβου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λέσβου και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Στην συνέχεια αποφασίστηκε από τους εργαζομένους, παρέμβαση στο παράρτημα του ΟΑΕΔ στο νησί και οι εργαζόμενοι με πορεία μέσα από την κεντρική αγορά της πόλης, κατευθύνθηκαν εκεί, όπου επιτροπή των εργαζομένων και αντιπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, συναντήθηκαν με το διευθυντή του τοπικού παραρτήματος του ΟΑΕΔ στον οποίο παραδόθηκε η ανακοίνωση με τα αιτήματά τους. Στην συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το γραφείο του δημάρχου, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, και επιδόθηκαν τα αιτήματά στην αντιδήμαρχο.
Η Επιτροπή Εργαζομένων στο Hot-spot της Μόριας, έδωσε νέο ραντεβού με αρχή το συλλαλητήριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, την Παρασκευή 7 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς.

Διαμαρτυρία και στη Σάμο
Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, συναντήθηκε χτες και αυτός με τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (Hot-spot) της Σάμου. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στον αντιπεριφερειάρχη την ανησυχία τους δεδομένου ότι λήγουν οι συμβάσεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι σήμερα δεν έχουν ανανεωθεί, ενώ περιέγραψαν αναλυτικά τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις που θα προκύψουν από τυχόν αποχώρησή τους.
Ο κ. Κατρακάζος δήλωσε σχετικά: «Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι εργαζόμενοι είναι πράγματι πολύτιμες. Τυχόν αποχώρηση τους θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Είναι επίσης εύλογο το ερώτημα από ποιον θα προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες εάν οι εργαζόμενοι αποχωρήσουν. Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Η τοπική κοινωνία έχει πληγεί από το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα και η σοβαρή και με σχέδιο διαχείριση του από την κυβέρνηση χωρίς την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε «τρίτους», αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην κοινωνική συνοχή».

Τι λέει ο συντονιστής
Ας σημειωθεί ότι συνολικά 162 εργαζόμενοι του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Λέσβου, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επωμίζονται την καθαριότητα, θα βρεθούν εκτός εργασίας σταδιακά από τις αρχές Απριλίου έως και τέλη Ιουνίου αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Ο πρόσφατα τοποθετηθείς συντονιστής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, Γιάννης Μπαλπακάκης, ανέφερε στο «Ε» ότι η χρηματοδότηση των συμβάσεων γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει προχωρήσει στο σχετικό αίτημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή δεν είναι εφικτό να ανανεωθούν οι συμβάσεις, αλλά μόνο να βγει νέα προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ, εξετάζεται η δυνατότητα δίμηνης παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων, ώστε να προχωρήσει κανονικά η νέα προκήρυξη. Ειδικότερα πριν τα μέσα Απριλίου λήγουν οι συμβάσεις περίπου 40 εργαζομένων και έπονται να λήξουν ακόμα 80 έως το Μάιο, κάποιες τον Ιούλιο και ελάχιστες μετά τα μέσα Αυγούστου. Το θέμα είναι ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στο Κέντρο της Μόριας, όπως και οι άλλες στο Δήμο και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και δύσκολα μπορούν να παραβιαστούν. Ωστόσο οι ανάγκες στο χώρο είναι δεδομένες, αφού καλύπτουν συγκεκριμένες υπηρεσίες που πρέπει να συνεχιστούν είτε από τους ίδιους, είτε από άλλους που θα προκύψουν από τις νέες προκηρύξεις.

Με επιστολή ο Γαληνός
Ζητά παράταση ή νέα προκήρυξη

Την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, επισκέφθηκε χτες στο γραφείο της, αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Hot-spot της Μόριας, λόγω απουσίας του δήμαρχου στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους.
Η αντιδήμαρχος, αφού παρέλαβε τα αιτήματα των εργαζομένων, τόνισε την πάγια θέση του Δήμου Λέσβου ότι η προσφορά τους στη λειτουργία του Κέντρου της Μόριας, είναι ιδιαίτερα σημαντική και τους παρέδωσε σχετική επιστολή του δημάρχου, η οποία απεστάλη στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο γενικό γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Χαρίλαο Φλώρο, και στη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, στην οποία ο κ. Γαληνός τονίζει την αναγκαιότητα παράτασης του προγράμματος Προώθησης Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών.
Ειδικότερα, η επιστολή του δημάρχου Λέσβου αναφέρει ότι οι 369 ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας έδωσαν μια ανάσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Σήμερα από τους 369 ωφελούμενους που απασχολούνται συνολικά, οι 169 εργάζονται στο ΚΥΤ Μόριας, 188 στις υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ του Δήμου Λέσβου και την προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ, 5 στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και 7 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.
«Παρακαλούμε πολύ για την εξέταση ενδεχόμενης παράτασης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της σχετικής πρόσκλησης ν. 6/2016 του ΟΑΕΔ και σε περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται δυνατό, την άμεση έκδοση νέας προκήρυξης για τις Υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών, μια και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και η παραμονή μεγάλου μέρους των προσφύγων στο Δήμο μας, είναι πια γεγονός», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Γαληνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου