oaednews

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Οι αξιοπρεπείς μισθοί δεν ρίχνουν έξω τις επιχειρήσεις

«Είμαι εδώ για να υποστηρίξω όλους τους εργαζομένους. Θα δώσουμε τη μάχη σε όλες τις Πολιτείες, μία προς μία, για να κερδίσουμε και εκεί τα 15 δολάρια, όπως τα κερδίσαμε εμείς εδώ» δήλωσε στην απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» στη Νέα Υόρκη ηΡεμπέκα Κόρνικ, 61 ετών, που εργάζεται στην αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού Wendy's και αμείβεται με 10,5 δολ. την ώρα.

«Καθώς έχει μπλοκαριστεί κάθε κοινοβουλευτική δράση στο θέμα των κατώτατων αποδοχών, είναι πολύ ενθαρρυντικό που Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη υιοθετούν αυξήσεις ωρομισθίων. Εκείνο που οφείλει η πολιτική τάξη της χώρας είναι, ωστόσο, να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν οι αμοιβές των χαμηλόμισθων σε ομοσπονδιακή βάση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό βήμα, κυρίως για τις Πολιτείες που δεν έχουν θεσμοθετήσει κατώτατο μισθό»
 δήλωσε ο υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ Κρις Λου.Είναι αλήθεια ότι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες οι εργοδοτικές ενώσεις προειδοποιούν με κάθε ευκαιρία ότι αν καθιερωθούν υψηλές κατώτατες αποδοχές, υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε απολύσεις εργαζομένων και σε λουκέτα ή μετεγκαταστάσεις των επιχειρήσεων σε χώρες με φθηνότερα εργατικά χέρια. Εμπειρικές παρατηρήσεις και μελέτες ειδικών, ωστόσο, δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. «Οι συγκρατημένες αυξήσεις των αποδοχών των χαμηλόμισθων έχουν από μηδενική ως ελάχιστη επιρροή στην απασχόληση» απεφάνθη προ διετίας η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας της Αυστραλίας.
Κοινή μελέτη του καναδού καθηγητή Οικονομικών στο Μπέρκλεϊ Ντέιβιντ Καρντ και του αμερικανού συνάδελφού του στο Πρίνστον Αλαν Κρούγκερ συνέκρινε την απασχόληση στους κλάδους ταχείας εστίασης στο Νιου Τζέρσεϊ και στην Πενσιλβάνια μετά την αύξηση των κατώτατων μισθών σε μία εκ των δύο Πολιτειών. Η μελέτη κατέδειξε ότι η αύξηση δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση στις θέσεις εργασίας. Ούτε καν οι εργαζόμενοι μετακινήθηκαν στη γειτονική Πολιτεία για να κερδίσουν περισσότερα.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 288 περιπτώσεις γειτονικών χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο έδειξε ότι η επιβολή ελάχιστων κατώτατων αμοιβών δεν επηρεάζει ούτε τις επιχειρηματικές αποφάσεις ούτε την απασχόληση, θετικά ή αρνητικά. Απλώς βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων.

25/4/2016
Πηγή : www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου