oaednews

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Οι σημαντικές κοινωνικές παροχές άλλων χωρών

Παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν την τάση με το ένα χέρι να δίνουν και με το άλλο να παίρνουν, υπάρχουν κάποιες που προσφέρουν σημαντικά "δώρα" στους πολίτες τους παρόλο που τις περισσότερες φορές πίσω από την θετική πρωτοβουλία αυτή κρύβονται οικονομικοί λόγοι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες κοινωνικές παροχές. 

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ιδέα του ελάχιστου βασικού εισοδήματος, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες εισπράττουν ένα ποσό, ανεξαρτήτως κριτηρίων, από την κυβέρνηση έχει τους υποστηρικτές και τους πολέμιούς της. Η Ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη της Ουτρέχτης (φωτο). 

ΕΛΒΕΤΙΑ

Το ελβετικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα κατά του ελάχιστου βασικού εισοδήματος των 2.500 φράγκων ανά πολίτη αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι το υποστηρίζουν οπότε μπορεί και να εφαρμοστεί στο μέλλον. 

ΚΑΝΑΔΑΣ

Η πόλη Ντοφέν, κατά τη δεκαετία του '70 πειραματίστηκε με το εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα (BIG). Πρόσφατα, το Συμβούλιο του Οντάριο (φωτο) ψήφισε υπέρ του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΠΑΡΟΧΗ 1Η

Από το 1930, η φινλανδική κυβέρνηση χαρίζει ένα δέμα μητρότητας σε όλους τους νέους γονείς. Το πακέτο περιλαμβάνει ρούχα, πάνες, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα και ένα στρώμα ενώ η συσκευασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κούνια. 

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΠΑΡΟΧΗ 2Η

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η φινλανδική κυβέρνηση διαθέτει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο, προσφέροντας δωρεάν γεύματα και δωρεάν εκπαίδευση σε όλους. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν το γεγονός ότι στη χώρα το ποσοστό του αναλφαβητισμού είναι μηδενικό. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει δοκιμαστικά για δυο έτη το πρόγραμμα βασικού ελάχιστου εισοδήματος. 

ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ 1Η

Η ρωσική κυβέρνηση προσφέρει δέκα στρέμματα γης στο απομακρυσμένο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου η πλήρης κυριότητα μεταβιβάζεται στον δικαιούχο μετά την πάροδο πέντε ετών, εφόσον δεν προκύψει παράνομη δραστηριότητα. Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε σε μια προσπάθεια εποικισμού της περιοχής από νέους ανθρώπους. 

ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ 2Η

Η Ρωσία προσφέρει επίσης περίπου 2.240 δολ. για κάθε δεύτερο και επόμενο παιδί, ποσό που δίδεται για τη στέγαση, την εκπαίδευση και την υγεία. 

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗ 1Η

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) παρέχει δωρεάν υγιειονομική περίθαλψη στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά τις αντιπαραθέσεις σχετικά με την κακοδιαχείριση και τους χρόνους αναμονής, εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. 

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗ 2Η

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα άτομα εκείνα που θέλουν να αγοράσουν στέγη, η Βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει 50 στερλίνες για κάθε 200 που κατατίθενται σε αποταμιευτικό λογαριασμό μέχρι το ποσό των 3.000 λιρών. Υπάρχει επίσης σχέδιο για την χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή παρωχημένων μπόιλερ θέρμανσης σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. 

ΤΑΙΒΑΝ

Η ασιατική αυτή χώρα αντιμετωπίζει όπως τόσες άλλες χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Στην Ταιπέι όπου τα ποσοστά είναι τα χαμηλότερα στη χώρα, το κράτος προσφέρει δωρεάν τεστ γονιμότητας, περίπου 400 δολ. για κάθε παιδί που γεννιέται και ένα γενναίο επίδομα παιδιού. 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οι αρχές στο Αλκουτίμ της Πορτογαλίας δημιούργησαν ένα πρόγραμμα "Μετρητά για τα Μωρά", καταβάλλοντας περίπου 4.500 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της υπογεννητικότητας σε μια πόλη που έχει χάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της τα τελευταία 20 χρόνια. 

ΙΤΑΛΙΑ

Και η Ιταλία έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας και τα τελευταία χρόνια έχει δώσει διάφορα επιδόματα. Σήμερα το κράτος δίδει 80 ευρώ το μήνα στους νέους γονείς μέχρι να φτάσει το παιδί τα τρία του χρόνια. 

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Το αντίστοιχο πρόγραμμα της Σιγκαπούρης καταβάλλει στους γονείς 8.000 δολ. για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 10.000 δολ. για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί. Τα χρήματα αυτά καταβάλλονται σε πέντε δόσεις και προορίζονται για την ανατροφή του παιδιού. 

ΙΣΠΑΝΙΑ

Και η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας. Για να υποστηρίξει τους πολίτες της δίνει στους γονείς 2.500 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. 

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η σουηδική κυβέρνηση έχει θεσπίσει τις πιο γενναιόδωρες άδειες μητρότητας και πατρότητας στον κόσμο καθώς οι γονείς δικαιούται 480 ημέρες άδειας (οι 90 είναι για τον πατέρα) καθώς και επιχορηγούμενη παιδική μέριμνα. 

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία έχει το πιο γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικών παροχών στον κόσμο και σε αυτό βεβαίως περιλαμβάνεται και το επίδομα παιδιού προς όλους. Επιπλέον, η ανώτατη εκπαίδευση είναι δωρεάν για όλους, ακόμη και για τους ξένους φοιτητές. 

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Το 2015 η ουγγρική κυβέρνηση θέσπισε πρόγραμμα με σκοπό την αύξηση του αριθμού γεννήσεων στη χώρα. Διευκολύνει τα νέα ζευγάρια που έχουν τρία παιδιά και πάνω να αποκτησουν το δικό τους σπίτι. 

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπουλαζίζ προσέφερε μπόνους συνολικού ύψους 32 δισ. δολ. στο λαό του (σε συνεργασία και με ιδιωτικές εταιρείες) σε δωρέες και επενδύσεις στην υποδομή και στις παροχές. 

ΙΑΠΩΝΙΑ

Στην Ιαπωνία κάθε πολίτης που φτάνει τα 100 παίρνει δώρο από την κυβέρνηση ένα ασημένιο κύπελλο αξίας 65 δολ. μέτρο το οποίο όμως θα επανεξεταστεί καθώς ο αριθμός των ανθρώπων αυτών αυξάνεται ραγδαία. Αναμένεται μάλλον να μειωθεί προσεχώς η αξία του δώρου. 

ΠΕΡΟΥ

Το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης νοικοκυριών με φωτοβολταϊκά (το οποίο λειτουργεί κυρίως με ηλιακή ενέργεια) θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε δύο εκατομμύρια σπίτια με χαμηλό εισόδημα. Σήμερα, μόνο τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. 

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Από τον Ιανουάριο του 2015 όλοι οι ηλικιωμένοι πολίτες (άνω των 60) θα δικαιούνται στα γενέθλιά τους δώρο 4,30 δολ. ενώ εκείνοι που φθάνουν τα 100 θα λαμβάνουν 216 δολ., μια αναπηρική καρέκλα και τρόφιμα. Το μέσο ημερομίσθιο στη χώρα είναι 2 δολ. Υπάρχουν κι άλλες πόλεις που προσφέρουν δώρα γενεθλίων. 

ΗΠΑ

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ με χαμηλό εισόδημα δικαιούνται δωρέαν κινητό τηλέφωνο και ώρες ομιλίας για να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους, τους φίλους τους και τις υπηρεσίες υγιειονομικής περίθαλψης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου