oaednews

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Στα «χαρτιά» το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων

Του Γιώργου Νούλη
Στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, εξακολουθούν να προσβλέπουν χιλιάδες άνεργοι της Λάρισας για να σταθούν στα πόδια τους… Την ώρα που ανεργία αυξάνεται, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων στην περιφέρεια Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο να φτάσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ στους 60.712, οι επιδοτούμενοι είναι μόνο 6.972, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο 1 στους 10 λαμβάνει το επίδομα ανεργίας και όλοι οι υπόλοιποι "στριμώχνονται" να συμμετάσχουν στα προγράμματα απασχόλησης.
Την ίδια στιγμή ακόμη λιγότεροι λαμβάνουν το πρόσθετο επίδομα του μακροχρόνια ανέργου που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ τον μήνα, καθώς το 2014 μόνο στον ν. Λάρισας ο ΟΑΕΔ το χορήγησε σε 419 ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ενώ φέτος μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου έχει δοθεί σε 260. Συνεπώς πρόκειται για την απόλυτη αποτυχία ενός εγχειρήματος που υποτίθεται ότι έπρεπε να βοηθάει τους ανέργους, που βρίσκονται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Και όμως, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων χορήγησής του είναι αποκλεισμένοι από το επίδομα, διαθέτοντας απλά την κάρτα ανεργίας. Εν ολίγοις αν δεν επανεξεταστούν οι όροι χορήγησής του, τότε το επίδομα κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά…

Επί της ουσίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, με συνέπεια να χάνουν το επίδομα, που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να καλύψουν ορισμένες βασικές ανάγκες για χρονικό διάστημα έως και 12 μήνες επιπλέον, είναι η ίδια… η ανεργία. Στις διατάξεις που έχουν θεσμοθετηθεί, υπάρχει το όριο της χορήγησης επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, που δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 400 ημέρες ασφάλισης σε βάθος τετραετίας. Ένας άνεργος όμως που για παράδειγμα, πήρε το 2013 επίδομα ανεργίας για όλο το έτος, έχει ήδη καλύψει 300 ημέρες επιδότησης. Στο ενδεχόμενο που βρέθηκε ξανά στην ανεργία και το 2015, δεν θα μπορέσει να λάβει ούτε το σύνολο της βασικής επιδότησης ανεργίας, γιατί του απομένει επιδότηση ασφάλισης για άλλες 100 ημέρες, δηλαδή για άλλο ένα τετράμηνο. Άρα ούτε λόγος για χορήγηση του πρόσθετου επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων. Ταυτόχρονα το εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ για την καταβολή του επιδόματος αποκλείει τους περισσότερους από αυτούς, σε περίπτωση που, φορολογικά, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη διαβίωσης τύχει να συναθροιστεί με την κατοχή κάποιων άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.
Να σημειώσουμε πως η σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, ορίζει ρητά ότι όσοι θέλουν να λάβουν το επίδομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση «εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης». Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αρχική επιδότηση της ανεργίας, να είναι 12μηνη υποχρεωτικά, όχι μικρότερη. Μόνο που έτσι, ένας σημαντικός αριθμός μακροχρόνια ανέργων, χάνει το επίδομα… Αυτό σημαίνει ότι και φέτος εάν δεν αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι σημαντικά μειωμένος...
Και επειδή ο έλεγχος του ποιοι πραγματικά δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, είναι μια θεμιτή πολιτική επιδίωξη ορθής διαχείρισης, όταν μάλιστα οι σχετικοί πόροι είναι περιορισμένοι, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγούμαστε στην ακραία περίπτωση του «καθολικού» αποκλεισμού…
Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ το 2014, το βοήθημα των 200 ευρώ έλαβαν από τη Λάρισα 419 άτομα, από την Ελασσόνα 19, από τον Βόλο 198, από τον Αλμυρό 15, από τη Λαμία 131, από τα Τρίκαλα 131, από την Καλαμπάκα 14, από την Καρδίτσα 152, από το Καρπενήσι 10 και από τα Γρεβενά 21. Φέτος μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου μόνο στη Λάρισα έχει χορηγηθεί σε 214.
ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Να θυμίσουμε πως για να αποκτήσουν το επίδομα αυτό οι άνεργοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά 5 προϋποθέσεις:
- Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
- Να έχουν ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως ημερομηνία για τη συμπλήρωση του 20ού και 66ου έτους λογίζεται η ημερομηνία γέννησης.
- Να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας (360 ευρώ), ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλαδή με αναστολές και συνεχίσεις). Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών ή έχουν πάψει να είναι εγγεγραμμένοι μετά τη λήξη της τακτικής τους επιδότησης.
- Να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
- Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Το όριο προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί της οικογένειας.
Να σημειώσουμε επίσης πως το επίδομα καταβάλλεται αυστηρά για 12 μήνες ενώ καταβάλλεται με τη συμπλήρωση ενός μήνα ανεργίας μετά την υποβολή της αίτησης. Εννοείται βέβαια πως πέραν από την υποβολή της αίτησης απαιτείται και η κατάθεση μιας σειράς δικαιολογητικών όπως επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα, παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.) καθώς και επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου