oaednews

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο μέσω του «Σουηδικού ΟΑΕΔ»

Απόφοιτες σχολής Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, και φίλες από τα φοιτητικά τους χρόνια, η Μαρία Κούτρη και η Άρτεμις Στεργίου αναζητούν διέξοδο στις σκανδιναβικές χώρες για το εργασιακό τους μέλλον, αφού η Ελλάδα της κρίσης δεν τους δίνει ευκαιρίες.


Μαζί με δεκάδες άλλους νέους επιστήμονες, στην πλειονότητά τους απόφοιτους σχολών παραϊατρικών επαγγελμάτων, βρέθηκαν χθες σε εκδήλωση του «Σουηδικού ΟΑΕΔ», που αναζητά στην Ελλάδα νέα στελέχη για να καλύψουν τα δεκάδες κενά στη Σουηδία και στη Δανία.

Έχοντας ελάχιστη εργασιακή εμπειρία μέχρι στιγμής, σε διαγνωστικά εργαστήρια, και με απολαβές μερικών εκατοντάδων ευρώ, ελπίζουν σε μια καριέρα στη Σουηδία, με αρχικό μισθό τουλάχιστον 2.500 ευρώ μηνιαίως.


«Η προοπτική με τρομάζει και με συγκινεί ταυτόχρονα. Δεν αφήνεις εύκολα το σπίτι σου, οικογένεια, φίλους, την πατρίδα σου, αλλά αν αυτό γίνεται για μια καλύτερη ζωή, το βλέπω πολύ θετικά», είπε στο «Έθνος» η Μαρία Κούτρη. «Εδώ η ευκαιρία που έχει κάποιος σαν κι εμάς, αν μπορέσει να βρει δουλειά, είναι να κάνει κάποιες αιμοληψίες και άλλα βασικά πράγματα. Εκεί έχεις τη δυνατότητα να εξελιχθείς, να αξιοποιήσεις τις γνώσεις σου και να προχωρήσεις παραπέρα», συμπλήρωσε η Άρτεμις Στεργίου.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη οι υπηρεσίες απασχόλησης EURES της Σουηδίας, της Δανίας και της Ελλάδας, περισσότεροι από 30 νέοι απόφοιτοι σχολών υγείας παρακολούθησαν τις ενημερώσεις από τους υποψήφιους μελλοντικούς τους εργοδότες (δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα), για τις εργασιακές συνθήκες, τις αποδοχές, τον τρόπο και το κόστος ζωής στη Σκανδιναβία, και άλλα ζητήματα. Είχαν προηγηθεί ανάλογες ενημερώσεις για γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και για μάγειρες και σεφ, ειδικότητες στις οποίες υπάρχει έλλειψη σε Σουηδία και Δανία. Η λεγόμενη «Σουηδική Εβδομάδα» είχε ξεκινήσει στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Ελένη Φουλιρά, συντονίστρια στο γραφείο EURES στον ΟΑΕΔ, οι γιατροί στη Σουηδία αμείβονται με μισθούς μεταξύ 4.000 και 7.000 ευρώ το μήνα, οι νοσηλευτές 2.500 – 3.000 ευρώ και οι μάγειρες με 2.500 ευρώ. «Ειδικά για τους μάγειρες υπάρχει μεγάλη ζήτηση, λόγω μεγάλης ανάπτυξης νέων ξενοδοχείων και εστιατορίων στη Σουηδία, ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη μεσογειακή κουζίνα», σημείωσε ο Ιωσήφ Καραμπότης, σύμβουλος EURES στο Σουηδικό Γραφείο Εργασίας.

«Η Ελλάδα μας πληγώνει και ουσιαστικά μας αναγκάζει να αναζητήσουμε αλλού την τύχη μας», είπε ο Αλέξανδρος Παντελιός, με μεταπτυχιακό στα Ιατρικά Εργαστήρια.

Ο συμφοιτητής του, Στέφανος Ρέπας, έχει εργασιακή εμπειρία πέντε μηνών στην Κω και στην Άνδρο, με αποδοχές 2.400 για όλο το πεντάμηνο, όσο δηλαδή θα παίρνει για κάθε μήνα εργασίας στη Σουηδία. «Αν μη τι άλλο, ακούγεται πολύ καλό. Εδώ δεν αναγνωρίζονται οι δεξιότητες που έχει ο καθένας», μας είπε.
Η εξειδίκευση και η προοπτική εξέλιξης, που προσφέρει μια καριέρα στο εξωτερικό, οδήγησαν τον Γιώργο Λουκίδη να δηλώσει «παρών». Ο ίδιος έχει εργασιακή εμπειρία ως ελεγκτής τροφίμων και νερού σε κτηνιατρικό εργαστήριο. Από την πλευρά του ο Αλέξης, με πτυχίο βιοπληροφορικής, βλέπει ως μοναδικό «εμπόδιο» στην προοπτική μετάβασής του στη Σουηδία, τις …καιρικές συνθήκες που επικρατούν σ΄ αυτήν.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου