oaednews

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: «Ρευστή και αβέβαιη» η κατάσταση της Ελλάδας

Συντάκτης: 
efsyn.gr



Ζοφερές οι προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη, υψηλή η ανεργία της και όχι και τόσο σταθερός ο τραπεζικός της τομέας αποφάνθηκε στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ, η οποία συντάχθηκε πριν επιτευχθεί η συμφωνία των πιστωτών με την Αθήνα. Για το Ταμείο, η Ελλάδα παραμένει «πηγή αβεβαιότητας» για τη ζώνη του ευρώ. 

Στην εκτίμηση του των 45 σελίδων, αλλά και μια ξεχωριστή αναφορά που γράφτηκε μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα- το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί πάλι σε εστία κρίσης και παροτρύνει την ΕΚΤ να «είναι σε ετοιμότητα για να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κάτω από το στόχο του 2%.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή», αναφέρεται στην έκθεση, «και παραμένει πηγή αβεβαιότητας. Για να γίνει διαχείριση των κινδύνων διασποράς, αυτοί που χαράσσουν πολιτικοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναπτύξουν- και εάν καταστεί αναγκαίο να προσαρμόσουν- το πλήρες οπλοστάσιο των εργαλείων τους».
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο αναφέρεται και η έκθεση του ΔΝΤ, είναι ήδη αρκετά αμφιλεγόμενο στη Γερμανία, όπου ήδη πολλοί αμφισβητούν το εάν η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων θα είναι τελικά αποτελεσματική, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους και η αποτυχία εφαρμογής οικονομικών μεταρρυθμίσεων  είναι η βασική αιτία της αποτυχίας της ευρωζώνης να ανακάμψει από την κρίση. 
Το ΔΝΤ ωστόσο έχει αντίθετη άποψη και εκτιμά ότι η ΕΚΤ όχι μόνο πρέπει να ετοιμαστεί να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά και να το επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες ομολόγων. 
Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η ευρωζώνη «είναι επιρρεπής σε αρνητικά σοκ», καθώς η ανάπτυξη ακόμα παραπαίει και οι νομισματικές πολιτικές εξαντλούνται. Ζητά μια επείγουσα «συλλογική ώθηση» για να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις αλλιώς διακινδυνεύει να χάσει πολλά χρόνια ανάπτυξης.  
Κατά την άποψη του Ταμείου οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι υποτονικές λόγω της «χρόνιας ανεπαρκούς ζήτησης, των αδύναμων ισολογισμών επιχειρήσεων και τραπεζών και των βαθιά ριζωμένων δομικών αδυναμιών».
Το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 1,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,7% του χρόνου. Περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο μηδέν φέτος και θα αυξηθεί στο 1,1% του χρόνου και είναι απαισιόδοξη για την βελτίωση των ποσοστών της ανεργίας που στις 19 χώρες κινείται πάνω από το 11% και κοντά στο 25% για την Ελλάδα και την Ισπανία.
«Το μερίδιο στο συνολικό ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων  συνεχίζει να αυξάνεται» επισημαίνεται στην έκθεση, «κλιμακώνοντας τους κινδύνους να παγιωθεί η υψηλή ανεργία. Η υψηλή ανεργία μεταξύ  των νέων μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στο ανθρώπινο κεφάλαιο και να οδηγήσει σε μια χαμένη γενιά". Παρότι η αδύναμη ζήτηση παίζει ρόλο, αύξηση των δαπανών στον τομέα της απασχόλησης θα βοηθούσε στην δημιουργία ευκαιριών για εξεύρεση εργασίας, ειδικά μεταξύ των νέων». 
Κατά τα λοιπά το ΔΝΤ  συνιστά να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών, στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να αλλάξουν οι κανόνες για την χρεοκοπία και να χρησιμοποιηθούν δείκτες για να παρακολουθείται η πρόοδος των δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα πόσο χρόνος χρειάζεται για να ανοίξει μια επιχείρηση ή να εφαρμοστεί ένα συμβόλαιο.
Και κάνει και μια έμμεση έκκληση στις χώρες με μεγάλα πλεονάσματα, όπως η Γερμανία, να τα χρησιμοποιήσουν «προκειμένου να τονώσουν τις επενδύσεις και να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις» για να βοηθήσουν να αυξηθεί και η ζήτηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου