oaednews

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για την Ανάκληση του προγράμματος Voucher

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX2109924316
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 167 / 22 -5 – 2015
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
          Θέμα: «Ανάκληση προγράμματος Voucher»
Χαιρετίζουμε την ανάκληση από την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, του προγράμματος επιταγής κατάρτισης ανέργων, το γνωστό voucher 29-64 συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ανάδειξη των παθογενειών του σχετικού προγράμματος και το αίτημα για κατάργησή του αποτέλεσε κυρίαρχο ζήτημα για την Ομοσπονδία μας, καθώς με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις είχαμε ζητήσει την κατάργηση του προγράμματος αυτού, αλλά και όλων των σχετικών προγραμμάτων.


Θυμίζουμε την με Αρ. Πρωτ. 125 / 7-10-2014 όπου ζητούσαμε ευθέως την κατάργηση των προγραμμάτων αυτών χαρακτηρίζοντας μάλιστα προκλητικό το εν λόγω πρόγραμμα.  

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ζητήσαμε την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων ήταν οι εξής:
1.     Έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματικά, με ένα πολύ μικρό ποσοστό των ωφελούμενων να επανατοποθετείται και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς σε επιδοτούμενη θέση εργασίας.
2.     Είναι εξαιρετικά ακριβά για αυτό που προσφέρουν. Υψηλότατο ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών κατευθύνεται στις διάφορες εταιρίες που τα υλοποιούν και όχι σε ανέργους ή στις επιχειρήσεις με την μορφή κινήτρων για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας. Για παράδειγμα, από μία επιταγή κατάρτισης 5.400 ευρώ πηγαίνουν στον πάροχο κατάρτισης και μόνο  1.600 καταλήγουν στον άνεργο!!!
3.     Ανακυκλώνουν την Ανεργία. Ουσιαστικά όλοι οι συμμετέχοντες στα συγκεκριμένα προγράμματα επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή της ανεργίας, χωρίς επιπλέον εφόδια μετά από μια οδυνηρή -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περισσοτέρων- εμπειρία από την «πρακτική τους εξάσκηση».
4.     Εξασθενούν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, αποδυναμώνοντας τις δεξιότητές του, προσφέροντας  χαμηλές υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και άσχετη -τις περισσότερες φορές- με τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους πρακτική εξάσκηση.
5.     Δημιουργούν μια νέα γενιά εργαζόμενων χαμηλών προσδοκιών. 
6.     Μειώνουν το συνολικό μέσο μισθολογικό κόστος με έμμεσο τρόπο.
7.     Δημιουργούν έναν ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων που στηρίζεται σε αθέμιτες πρακτικές στις πλάτες των ανέργων.

Θεωρούμε την ανάκληση του σχετικού προγράμματος ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του χώρου της ανεργίας. Ωστόσο, δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι αυτό το βήμα είναι και το καθοριστικό.
Ως Ομοσπονδία θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία και τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ούτως ώστε οι ελάχιστοι θεωρούμε, πόροι  που  χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ανεργίας να επιτυγχάνουν αυτόν το σκοπό και όχι τον πλουτισμό διαφόρων γνωστών κύκλων πού λυμαίνονται το χώρο.

Διεκδικούμε επιστροφή όλων των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας στον ΟΑΕΔ, το μόνο δημόσιο φορέα κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΕΔ και περισσότερους πόρους για την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας. 
Επιμένουμε: «Η εργασία είναι δικαίωμα»

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ.Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή