oaednews

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

60 εκατ. ευρώ για την κοινωνική επιχειρηματικότητα

Σχόλιο του blog: ψεύδεται ο Υπουργός για τα voucher, μυρίζουν εκλογές και μοιράζουμε εκατομμύρια σε ημέτερους  

Τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στο οποίο έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύνι 60 εκατ. ευρώ για ενέργειες της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός από τη Λάρισα όπου βρίσκεται σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τέλος του έτους, «οπότε μπορούμε να τρέξουμε δράσεις και ενέργειες από την αρχή του έτους».
Ο υφυπουργός Εργασίας, παρατήρησε, ότι τα υφιστάμενα προγράμματα ανεργίας δεν αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, όμως μελέτες του ΕΚΚΕ ( Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), έχουν δείξει ότι ένα 20% των ωφελουμένων από τις δράσεις voucher, τελικά βρίσκουν μόνιμη θέση απασχόλησης.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε, θα γίνουμε πολύ πιο στοχευμένοι, πολύ πιο εξειδικευμένοι, διότι και οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι περιορισμένοι άρα, χρειάζεται να είμαστε πολύ πιο συγκεκριμένοι στη νέα προγραμματική περίοδο.
Ο κ Πλακιωτάκης, συμμετείχε σε ημερίδα για θέματα κοινωνικής οικονομίας που αφορά στη λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης, ανάπτυξης και προώθησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που διοργανώθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ακόμα δράση του Υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο δράσεων 750.000.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2014, που σαν σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει ως Υπουργείο Εργασίας, τόνισε, είναι να ξεφύγουμε πλέον απ' την προνοιακή πολιτική των προγραμμάτων. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει επένδυση σε τομείς της οικονομίας, όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
«Γι' αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγάλουμε δράσεις για το εξαγωγικό εμπόριο, για τα logistics, για το λιανεμπόριο, για τη ναυτιλία, για τον τουρισμό, άρα σε τομείς που τελικά ο ωφελούμενος μπορεί να έχει και μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι και στα ΠΕΠ προβλέπεται κονδύλι από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και την κοινωνική οικονομία και ότι μετά την δημιουργία των περιφερειακών μηχανισμών στήριξης από την συγκεκριμένη πρόσκληση, σκοπός είναι να μεταβιβαστούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να περάσουν στις Περιφέρειες.
Αυτό που μας ενδιαφέρει, τόνισε, είναι να δημιουργήσουμε βιώσιμους μηχανισμούς, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής και συνεχή υποστήριξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Αξίζει τον κόπο επιτέλους να δούμε αυτή την έρευνα του ΕΚΚΕ που μιλάει για το εξωπραγματικό ποσοστό του 20% της απορροφητικότητας των voucher. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον να μάθουμε ποιά μέθοδος έχει επιλεγεί και πώς οι ερευνητές κατέληξαν σ' αυτό τον αριθμό. Εγώ απλώς ελπίζω και θέλω να είναι μια ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από συναδέλφους ερευνητές. Είναι και ήταν πάντα ανάγκη για την ελληνική κοινωνία η κοινωνική επιστήμη και η έρευνα από δημόσιους φορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή