oaednews

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η αυτοκτονία έρχεται ένα χρόνο πριν απο την ανεργία υποστηρίζει έκθεση

Αν και διαχρονικά δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση των αυτοκτονιών με την ανεργία, η αύξηση της αυτοκτονικότητας σε περιόδους κρίσης δείχνει, ότι οι αλλαγές στο εργασιακό στάτους ασκούν μεγάλη πίεση, ειδικά στους άνδρες μέσης ηλικίας.
 Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί διεθνής έρευνα, που διεξήχθη παράλληλα σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του εδρεύοντος στη Μαδρίτη Ιδρύματος «Lopez Ibor» 
    «Ένα έτος πριν από την αύξηση της ανεργίας, η αύξηση των αυτοκτονιών»
Μέσα σε 12 χρόνια ( 2000- 2012) αυτοκτόνησαν συνολικά 5.023 άνθρωποι, 4.138 άντρες και 885 γυναίκες.


  «Διεθνώς, στον δυτικό κόσμο, θα δούμε ότι οι αυτοκτονίες έχουν αρχίσει και αυξάνονται έναν χρόνο πριν από την εμφάνιση της ύφεσης, με βάση τους οικονομικούς δείκτες» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ  ο αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, εκ των συντονιστών της ομάδας ερευνητών.
Και εξηγεί πως «οι εργασιακές αλλαγές, που είθισται να υιοθετούν οι κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν την επερχόμενη κρίση, ασκούν μεγάλη πίεση, ειδικά στους ανθρώπους μέσης ηλικίας οι οποίοι αισθάνονται ανασφάλεια για τις αλλαγές που το νέο εργασιακό καθεστώς επιφέρει στην καθημερινή τους ζωή...» Δηλαδή την κοινωνική τους ασφάλιση  την υγειονομική περίθαλψη, την οικονομική τους αυτάρκεια, αλλά και τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, την πιθανότητα να απολυθούν χωρίς προοπτική ανεύρεσης νέας εργασίας λόγω ηλικίας κ.λπ.

Σταθμός  η αυτοκτονία του συνταξιούχου το 2010  

   Στην Ελλάδα μέχρι και το 2010, σύμφωνα με τον κ. Φουντουλάκη, δεν υπήρξε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονικών, αλλά υπήρξε μία απότομη αύξηση, της τάξης του 25%, το 2011 και το 2012, η οποία συνδυάστηκε με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, την κοινωνική έκρηξη με τις διαδηλώσεις κ.λπ. αλλά και το περιστατικό της δημόσιας αυτοκτονίας του συνταξιούχου στο Σύνταγμα.
   Στο διάστημα από το 2000 έως το 2012 αυτοκτόνησαν συνολικά 5.023 άνθρωποι (4.138 άντρες και 885 γυναίκες), ενώ η επεξεργασία στοιχείων για τη διετία 2013-2014 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Φταίει η προβολή απο τα ΜΜΕ;  

   Στο ερώτημα, εάν αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης ή η προβολή από τα ΜΜΕ των αυτοκτονιών που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, ο καθηγητής απαντά ότι υπάρχει μία αύξηση των αυτοκτονιών σε απόλυτους αριθμούς, ενώ επισημαίνει ότι τα ΜΜΕ φέρουν ευθύνη για τον τρόπο που πρέπει να παρουσιάζουν τα περιστατικά των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 
   Σημειώνει δε, ότι η μεγαλύτερη προβολή των περιστατικών αυτοκτονιών από τα ΜΜΕ και η απόδοσή τους στην οικονομική κρίση, είχε ως αποτέλεσμα, περισσότερες οικογένειες αυτόχειρων να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να δηλώσουν δημόσια ότι ο οικείος του οδηγήθηκε στην αυτοχειρία λόγω της κρίσης.

   Χαμηλά η Ελλάδα στις αυτοκτονίες

   Πάντως, ο καθηγητής επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Σε απόλυτους αριθμούς υπάρχει μία μικρή αύξηση των αυτοκτονιών σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, μία ενδιάμεση σε δυτικές χώρες, όπως η Αγγλία και μία υψηλότερη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουγγαρία).
Γενικά, σύμφωνα με τον κ.Φουντουλάκη, η αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών είναι αντίστοιχη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ κοινά στοιχεία, όπως η άνοδος των ακραίων ρατσιστικών κομμάτων και η γενικότερη αναστάτωση σε επίπεδο οικονομιών, θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

   Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

   Οι άνδρες μέσης ηλικίας είναι περισσότερο επιρρεπείς στην αυτοχειρία και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Φουντουλάκης, σχετίζεται κυρίως με τα εργασιακά τους δεδομένα, «αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, ποιες είναι οι πιθανότητες να ξαναβρεί...».
Ακολουθούν οι ηλικιωμένοι 75-80 ετών, αν και τα περιστατικά αυτοκτονιών σχετίζονται συνήθως με κάποια νόσο.
   Οι αυτοκτονίες ανδρών είναι περίπου τριπλάσιες σε αριθμό έναντι των αυτοκτονιών γυναικών, παρά το γεγονός ότι οι απόπειρες των γυναικών (8.000-10.000 ετησίως) είναι διπλάσιες των αποπειρών των ανδρών.
   Στην περίοδο της κρίσης, η μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονιών καταγράφηκε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ υψηλή αυτοκτονικότητα καταγράφηκε και στους αγροτικούς πληθυσμούς.
  Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου