oaednews

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Σκάνδαλο με τα επιμορφωτικά σεμινάρια του ΟΑΕΔ

Τεράστια ποσά δαπανώνται από το κράτος μέσω του ΟΑΕΔ για τα επιμορφωτικά σεμινάρια που συνήθως έχουν ως αντικείμενο την εκπαίδευση ανέργων σε κάποια επαγγέλματα ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση να απασχοληθούν σε μόνιμη εργασία. Τα προγράμματα αυτά συνήθως πραγματοποιούνται από ΚΕΚ ή από ΜΚΟ που αποζημιώνονται από τον ΟΑΕΔ με 1.000 περίπου ευρώ για κάθε εκπαιδευόμενο. Όμως όπως έγινε και παλιότερα και αποδεδείχθηκε στη συνέχεια  ένα πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. δραχμών στην ουσία είχε κανονικό κόστος μόνο 30 εκατ. δραχμές ενώ τα υπόλοιπα με τη μέθοδο των ψευδών και εικονικών τιμολογίων φαγώθηκαν από τα «τρωκτικά» που πραγματοποίησαν τα σεμινάρια.

Σήμερα εξακολουθούν να ενεργούν με την ίδια μέθοδο και είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται με τα διάφορα τεχνάσματα των εκπαιδευτών. Έπεσαν στα χέρια μας   συμβάσεις που αφορούν σεμινάρια εκπαίδευσης και διαπιστώσαμε ότι στις συμβάσεις αυτές γίνονται συμφωνίες μεταξύ ανθρώπων του ιδίου οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος πράγμα που αποδεικνύει ότι τα διάφορα ποσά που αναφέρονται στα προγράμματα κάλλιστα μπορούν να καλύπτονται με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
Συνήθως τα τιμολόγια αφορούν αναλώσιμα υλικά μη ανιχνεύσιμα σε πιθανό έλεγχο αφού τα τιμολόγια αναφέρουν την διάθεση καφέδων, νερών, σάντουιτς
και άλλων τροφίμων. Είναι πρωτοφανής η φαντασία των ανθρώπων που ασχολούνται με την δραστηριότητα αυτή αφού στην ουσία ισχύει η γνωστή λαϊκή  φράση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» με τη διαφορά ότι εδώ δεν μιλάμε για κέρασμα αφού οι δαπάνες αναφέρονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε περίπτωση. Πολυμήχανοι οι ασχολούμενοι με τα προγράμματα και συνήθως τα πάντα γίνονται ίσως και με την φιλική ανοχή των μηχανισμών ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου