oaednews

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Καταγγελία για αγγελία πρόσληψης δασκάλου με Voucher

Διακόσια δέκα ευρώ για πεντάωρη και τριακόσια είκοσι για οκτάωρη απασχόληση είναι η αμοιβή των νηπιαγωγών σε πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Εκατοντάδες πτυχιούχοι νηπιαγωγοί που εργάζονται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία αμείβονται με μισθούς πείνας κατά παράβαση του νόμου 682/77, που ορίζει ότι θα πρέπει να αμείβονται «τουλάχιστον» με το μισθό των ομοιόβαθμών τους δημόσιων εκπαιδευτικών. 

Αυτά καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, η οποία τονίζει πως σε πολλές περιπτώσεις οι νηπιαγωγοί αυτοί ορίζονται ως διευθυντές των σχολείων τους ή και νόμιμοι εκπρόσωποι (ενδεχομένως χωρίς καν να το γνωρίζουν, άρα με πλαστογραφημένη την υπογραφή τους), με κίνδυνο να φορτωθούν την όποια παρανομία του ιδιοκτήτη. Με τον τρόπο αυτόν οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι λόγω της ανεργίας και της γενικευμένης εκμετάλλευσης. Ο νόμος 682/77 ορίζει ότι η μισθοδοσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρέπει να καταβάλλεται μέσω τραπέζης. Πολλές φορές όμως ο μισθός καταβάλλεται «στο χέρι», προκειμένου να μην ελέγχεται.
Κάντε ελέγχους
Επίσης ο διευθυντής Εκπαίδευσης οφείλει να ελέγχει κάθε μήνα τις μισθολογικές καταστάσεις του σχολείου οι οποίες πρέπει να είναι υπογεγραμμένες από τους εκπαιδευτικούς. Ο έλεγχος αυτός όμως δεν γίνεται σχεδόν ποτέ από τους περισσότερους διευθυντές Εκπαίδευσης. Στις συνεχείς, δε, διαμαρτυρίες και καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, απαντούν στερεότυπα «πείτε μας ποιοι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, για να το ελέγξουμε».
Ζητούν δηλαδή από την Ομοσπονδία να «καρφώσει» τους συναδέλφους που καταγγέλλουν τις παρανομίες (!), αντί να κάνουν οι ίδιοι τον έλεγχο που υποχρεούνται βάσει του νόμου.
Η ΟΙΕΛΕ καλεί τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους και να θέσουν τέρμα στην εξευτελιστική αυτή πρακτική. «Καλούμε τους συναδέλφους, αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία να αντιληφθούν την καταρράκωση των θεσμών, την απαξίωση της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και να αντιδράσουν δίνοντας τη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει τους πολλούς και βοηθά να θησαυρίζουν οι λίγοι».
Αμοιβή με... κουπόνι
Χθες η Ομοσπονδία ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές για λόγους συνταγματικής νομιμότητας την άρση της λειτουργίας ιδιωτικού σχολείου στη νότια Αθήνα «το οποίο, παραβιάζοντας βάναυσα το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση, έθεσε αγγελία στη γνωστή σελίδα εύρεσης εργασίας skywalker.gr στην οποία ανακοινώνει ότι ζητάει δασκάλους 25-29 ετών με... κουπόνι (επιταγή) εργασίας και εκπαιδευτικό επίδομα 2.550 ευρώ!», και την παραδειγματική τιμωρία των ιδιοκτητών.
Οπως τονίζει η ΟΙΕΛΕ, «με την ενέργεια αυτή το ιδιωτικό σχολείο καταστρατηγεί το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό του νόμο 682/77, που με σαφήνεια ορίζει τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και αποσαφηνίζει ότι οι αποδοχές τους είναι τουλάχιστον ίδιες με αυτές των δημόσιων εκπαιδευτικών.
Η απόπειρα αυτή του σχολείου έχει διπλή στόχευση. Πρώτον, να απαλλαγεί η ιδιοκτησία από την καταβολή του μισθού. Δεύτερον, να ανοίξει ο δρόμος για τη χρησιμοποίηση φτηνών εκπαιδευτικών μιας χρήσης και χωρίς κανένα έλεγχο από το κράτος. Επομένως, είναι αρκετά πιθανό η ενέργεια του εν λόγω σχολείου να γίνεται υπό την καθοδήγηση επιχειρηματιών που δρουν στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και που χρησιμοποιούν το σχολείο αυτό ως «λαγό».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου