oaednews

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Εφημεριδα Το παρόν

Οριστικά σε ιδιώτες τα προγράμματα του ΟΑΕΔ θέλει η «τρόικα»
Ποιες εταιρείες διοικούν σήμερα τον Οργανισμό... - Προσωρινά αποφεύχθηκε το λουκέτο στον ΟΑΕΔ 




Σε οργανισμό-«κουφάρι» μετατρέπεται ο ΟΑΕΔ που προς το παρόν δεν «τεμαχίζεται», ωστόσο τα προγράμματα απασχόλησης θα εκτελούνται στο εξής αποκλειστικά από ιδιώτες, μετά από απαίτηση της «τρόικας», όπως προκύπτει και από εσωτερικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ».

Το επόμενο διάστημα για το 2014 και για όλο το 2015 ο 
ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους 3 δισ. ευρώ και, με τις ευλογίες των δανειστών, δύο εταιρείες προβάλλουν ως επικρατέστερες για την εκτέλεσή τους. Η πρώτη είναι η MANPOWER και η δεύτερη η NENOM NETWORK. Ήδη οι συγκεκριμένες εταιρείες, μαζί με την ΜΚΟ PRAKSIS, έχουν αναλάβει από τον περασμένο Ιούλιο την -πιλοτική- εκτέλεση προγράμματος που αφορά 200 πτυχιούχους από τις σχολές μαθητείας του Οργανισμού (ΕΠΑΣ). Μάλιστα, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, μήνυμα απέστειλε ο αναπληρωτής διευθυντής της TASK FORCE στην Ελλάδα J. Luchner, όπως και ο διευθυντής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής D. Eckert, οι οποίοι ενθάρρυναν τη γρήγορη... «στροφή» του Οργανισμού και την ανάγκη εκτέλεσης των προγραμμάτων για ανέργους αποκλειστικά από ιδιώτες.

Έρχονται «ιδιώτες - επενδυτές»...
H πρόσφατη κρίση με αφορμή δημοσιεύματα για «λουκέτο» στον ΟΑΕΔ, με τον υπουργό Εργασίας να διαψεύδει με καθυστέρηση -είναι η αλήθεια- την προοπτική κατάργησής του (μετατροπή σε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ) με ενσωμάτωση των επιδομάτων ανεργίας στο ΙΚΑ και εκχώρησης όλων των προγραμμάτων απασχόλησης σε ιδιώτες, φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν από τον ορίζοντα, λόγω και των έντονων διαφωνιών που εκδηλώθηκαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, όπως γίνεται φανερό, «η τύχη του εν λόγω Οργανισμού δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν», όπως σχολιάζουν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν ότι αποτελεί συμφωνία με τους δανειστές ο τομέας της επιδότησης, της κατάρτισης και της απασχόλησης να περάσει σε «ιδιώτες - επενδυτές».

Όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, «οι συμπράξεις (ΣΔΙΤ) προχωρούν προκειμένου να ενισχυθεί η κατάρτιση και η απασχόληση των νέων ανέργων», ενώ κομβικής σημασίας είναι τα χρήματα που διαχειρίζεται σήμερα ο 
ΟΑΕΔ. Όπως αναφέρουν ενδεικτικά, τα χρήματα του ΟΑΕΕ για την πληρωμή συντάξεων προς τους 360.000 ανενεργούς ασφαλισμένους του είναι λιγότερα από εκείνα που θα διαχειριστεί ο ΟΑΕΔ το 2015 (2,9 δισ. ευρώ) και ανέρχονται σε περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως το 2015, 1,4 δισ. ευρώ θα δοθούν για επιδόματα ανεργίας, στα 600 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα κονδύλια για τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, ενώ άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εφαρμογή του σχήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 
Προϋπολογισμός ΟΑΕΔ 2014
Έσοδα
Έξοδα
Ασφαλιστικές εισφορές:
2.059
Επιδόματα ανεργίας:
1.449
Επιχορηγήσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό:
505
Μεταβιβάσεις στο ΙΚΑ:
430
Μεταβιβάσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:
200
Προγράμματα απασχόλησης:
430
Εισπράξεις Δημοσίου Υπέρ τρίτων:
178
Απόδοση εισπράξεων τρίτων:
177
Ρύθμιση οφειλών:
178
Λοιπές δαπάνες:
150
Απόδοση περιουσίας:
13
Λοιπές προνοιακές παροχές:
135
Λοιπά έσοδα

Δαπάνες προσωπικού:
110
Πηγή: ΥΠΟΙΚ. Τα ποσά είναι σε εκατ. ευρώ

«Λύνουν και δένουν» δύο εταιρείες...
Tα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στον ΟΑΕΔ είναι προς το παρόν «παγωμένα», χωρίς να αναιρείται ωστόσο ο τελικός στόχος εκχώρησης των προγραμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στους ιδιώτες. Αλλά στον ΟΑΕΔ υπάρχει και εσωτερικό θέμα και αφορά δύο εταιρείες που «λύνουν και δένουν» κυριολεκτικά στον Οργανισμό από το 2007 και οι οποίες διαχειρίζονται τις προμήθειες και διευθύνουν το σύστημα εξοπλισμού και πληροφόρησης. Στην ουσία διαχειρίζονται όλο τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που αντιστοιχεί κάθε χρόνο σε αρκετά δισ. ευρώ.

Η μία εταιρεία είναι η COSMOS στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο Άγγελος Τσελίκας και η άλλη είναι η LANEIT AE με επικεφαλής τον Άρη Μαυρογένη.

Οι συγκεκριμένοι επικεφαλής συμμετείχαν ως υπάλληλοι στην εταιρεία PROFILE, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη σε διαγωνισμό το 2007 και στη συνέχεια γνωρίζοντας άριστα και από τα μέσα τη λειτουργία του 
ΟΑΕΔ, η μία ανέλαβε την ηλεκτρονική διαχείριση των προμηθειών και η άλλη τον εξοπλισμό των συστημάτων ηλεκτρονικής πληροφόρησης. «Αυτές οι δύο εταιρείες μπορούν να προκαλέσουν κυριολεκτικά «μπλακ άουτ» στον ΟΑΕΔ, αφού τα πάντα περνάνε από αυτές, αναλαμβάνουν πρόσθετα έργα που τα δίνουν σε δικούς τους συνεργάτες στην αγορά, διαχειρίζονται με άλλα λόγια το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Οργανισμού που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων», τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» άριστος γνώστης της κατάστασης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, ο Άρ. Μαυρογένης, που έχει και δικό του γραφείο στο τμήμα μηχανοργάνωσης, προωθεί τον γιο του, ο οποίος με δική του εταιρεία επιδιώκει να αναλάβει τη συντήρηση των πληροφοριακών συστημάτων. 

2 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΘΕΑΡΕΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ. ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΟΤΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ BLOGS. ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΑΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να τους πιστέψει. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε; Σαν ΟΑΕΔ και σαν ΕΛΛΗΝΕΣ. Τα κοράκια υπάρχουν και θα υπάρχουν όπως επίσης και οι έτοιμοι να πουλήσουν τα πάντα στο βωμό του προσωπικού τους συμφέροντος. Οσο για τα ονοματάκια που θα βγούν στο διαδύκτιο όπως "απειλεί" ο αγαπητός συνάδελφος να είναι βέβαιος ότι δεν τους φοβίζει.Ούτε έουν τσίπα .Εγώ λέω οι κλέφτες ,οι απατεώνες οι άρπαγες να μπουν στην φυλακή. Κάτι που λένε και οι πολιτικοί μας ,απλά εκείνοι λένε μόνο λόγια.Πόση σαπίλα να αντέξει ο τόπος. Εκατομμύρια άνεργοι,τα παιδιά μας χωρίς προοπτική η Ελλάδα χωρίς μέλλον. Κάποιος-οι επιτέλουν να αντισταθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή