oaednews

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Φεύγουν τα καλύτερα μυαλά

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ μέλους της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, αντιπροέδρου ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Εχουμε σήμερα δύο μεγάλες κατηγορίες νέων. Η μία νέα γενιά μεταναστεύει και η άλλη που μένει είναι άνεργη κατά 60%. Ας αρχίσουμε από αυτούς που μεταναστεύουν. 
Τα καλύτερα μυαλά της χώρας φεύγουν μακριά, πάνε να σπουδάσουν αλλού, να κάνουν τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές και στη συνέχεια να εργαστούν αλλού, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ξεδιπλώνοντας εκεί το ταλέντο τους, τις γνώσεις τους και τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η δύσκολη αλήθεια σήμερα, την οποία αποκρύπτουν μέσα στην πλήρη ηθική τους κατάπτωση το πολιτικό σύστημα, η πολιτική και η οικονομική άρχουσα τάξη της χώρας.

Η βαθιά κρίση που διέρχεται η χώρα και κυρίως η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττει τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καταστρέφουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, κάθε ελπίδα για τους Ελληνες της νέας γενιάς. Το πιο επώδυνο αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, της υποβαθμισμένης ανώτατης Παιδείας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς που κυριαρχεί στην ελληνική σκηνή, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων και ικανότερων ανθρώπων προς τα ξένα πανεπιστήμια και τις ξένες αγορές. Δύσκολα να αναπληρωθεί.

Δημιουργική ελίτ


Καμία σοβαρή χώρα και καμία οικονομία, ασφαλώς, δεν μπορεί να έχει προοπτική χωρίς υπό διαμόρφωση δημιουργική ελίτ. Χωρίς την κρίσιμη μάζα ενός καταρτισμένου και υψηλού ανθρώπινου δυναμικού μορφωμένων, ικανών και ανήσυχων ανθρώπων. Αυτών, δηλαδή, που προκαλούν την ανάπτυξη και την πρόοδο, βάζοντας τη σφραγίδα της ποιότητας. Αυτό το (πιο) σπουδαίο και ανταγωνιστικό στοίχημα, η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα το χάσει οριστικά. Η Ελλάδα ευνουχίζεται, περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Την οικονομική και την εθνική του κυριαρχία ένα κράτος δεν τη χάνει με έναν, αλλά με πολλούς τρόπους! Οταν συνθλίβεις την προοπτική μιας γενιάς, στην ουσία διαλύεις την αλυσίδα της εξέλιξης, της εκπαίδευσης, της διαδοχής στην παραγωγή και την αναπαραγωγή της κοινωνίας, ναρκοθετείς τις επόμενες γενιές, αυτό λέει η Ιστορία, πηγαίνεις πίσω την αυτοδυναμία του τόπου για 40-50 χρόνια. Αυτό είναι το πιο τρομακτικά θλιβερό και δημοκρατικά απαράδεκτο αποτέλεσμα.

Διότι, εκτός όλων των άλλων, η μεγάλη αιμορραγία της χώρας από τα καλά, ανήσυχα και δημιουργικά μυαλά θα επιτείνει τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα. Τη νύφη θα την πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα, τα οποία, υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία, θα είναι αδύνατον πλέον να υποστηρίξουν τις σπουδές και το μέλλον των παιδιών τους. Η απόκτηση της γνώσης θα γίνει πολύ πιο αριστοκρατική και φυσικά, εν συνεχεία, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στις καλές θέσεις, στο ευρύτερο σύστημα διακυβέρνησης κ.λπ. Η Ελλάδα βρίσκεται, ξανά, μπροστά σε ένα καινούργιο μεγάλο κύμα μετανάστευσης. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες, αλλά για ανθρώπους νέους, με θέληση για μάθηση και πολλές προσδοκίες για επιστημονική και παραγωγική προσφορά. Ετσι, όμως, το μέλλον του τόπου είναι τυφλό. Οσοι εξακολουθούν να έχουν μάτια ερμητικά κλειστά πρέπει να τα ανοίξουν... Δεν πρέπει να αφήσουμε τη νέα γενιά να μεταναστεύσει.

Χάνουμε επιστήμονες

Εξάλλου και μεγάλο τμήμα αυτών που τελείωσαν τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία της χώρας αναγκάζονται να μεταναστεύσουν κυρίως στην Ευρώπη για να βρουν δουλειά, αφού η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε το φαινόμενο αυτό. Το θέμα είναι σοβαρότατο διότι χάνουμε τους επιστήμονες που δημιουργήσαμε και έτσι απορροφούνται από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Από την άλλη μεριά, έχουμε την άλλη κατηγορία των νέων και εξηγούμαι. Επισημαίνουμε ότι η ανεργία σήμερα στους νέους έως 25 ετών βρίσκεται κοντά στο 60%. Αυτό όμως αντί να προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στους δρόμους, προκαλεί μια παρά φύσιν συρροή του νεαρού κόσμου στις καφετέριες, τα καφενεία, τα μπαρ και τα σουβλατζίδικα ανά τη χώρα.

Κατά τη γνώμη μας, ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα θα δούμε, όταν αρχίσουν να κλείνουν σωρηδόν οι καφετέριες, τα μπαράκια, τα διάφορα στέκια της νεολαίας και στη θέση τους ξεφυτρώσουν παραγωγικές δουλειές στον πρωτογενή τομέα και κυρίως όταν οι υπερπροστατευτικές οικογένειες αντιληφθούν το κακό που κάνουν όταν προτιμούν να «επιδοτούν» από το υστέρημά τους το ραχάτι των βλασταριών τους, αντί να τους ωθούν προς την ανάληψη και της ταπεινότερης εργασίας, η οποία όμως μπορεί να γίνει αφετηρία και έναυσμα για την περαιτέρω κινητοποίηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και ικανότητας.

Οι προβλέψεις μας για το μέλλον είναι οι εξής: στα επόμενα έξι χρόνια μέχρι το 2020 η κατάσταση πιστεύουμε ότι θα είναι αυτή που περιγράψαμε, δηλαδή πολλοί πτυχιούχοι θα εξακολουθούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, οι δε περισσότεροι θα είναι μονίμως θαμώνες «στις καφετέριες και στα μπαρ». Ο ιστορικός του μέλλοντος νομίζουμε ότι θα καταγράψει ποιοι ευθύνονται γι' αυτή την κατάντια της ελληνικής κοινωνίας, και ήδη άρχισε να φαίνεται μέσα από τις τελευταίες ευρωεκλογές και η σημερινή κυβέρνηση λέει ότι έλαβε το μήνυμα.

Κατά τη δεκαετία 2020-2030 νομίζουμε ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ανακάμπτει. Υπολογίζουμε ότι η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται και η οικονομία θα κυλήσει σε καλύτερους ρυθμούς. Πιθανολογείται ότι οι κοινωνικοί εταίροι μας, που ήδη έχουν καταλάβει το πρόβλημά μας και πιστεύω ότι πραγματικά θέλουν να μας βοηθήσουν, θα προσπαθήσουν να μειώσουν το χρέος μας σε επίπεδο βιωσιμότητας, να μας χαρίσουν και πολλούς τόκους.

Τεράστιες ευθύνες
Βέβαια, εμείς οι συνταξιούχοι είναι γεγονός ότι έχουμε σηκώσει στους ώμους μας την προσπάθεια αυτή, αφού με τη μεγάλη περικοπή των συντάξεών μας, τόσο το κράτος όσο και τα Ταμεία έχουν ωφεληθεί. Ας ελπίσουμε ότι τελικά όλες αυτές οι περικοπές που μας έγιναν θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το θέμα είναι εάν πετύχει η προσπάθεια. Η γνώμη μου είναι ότι θα πετύχει η προσπάθεια, διότι τόσο η κυβέρνηση όσο και σύσσωμη η αντιπολίτευση έχουν καταλάβει ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας, αφού άλλωστε είναι σαφή και τα μηνύματα και τα συμπεράσματα των τελευταίων ευρωεκλογών.

Θα πρέπει κάποτε αυτός ο λαός της χώρας μας να έχει καλύτερες μέρες γιατί το αξίζει. Θα πρέπει πράγματι να κυβερνηθούμε από μια κυβέρνηση, έστω και από συνδυασμούς κομμάτων, με βασικούς στόχους τις κοινωνικές παροχές που έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός, δηλαδή πολύ καλές συντάξεις και πολύ καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
 
 
ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου